YAŞANABİLİR ŞEHİRCİLİK
2050 yılına kadar dünya nüfusunun üçte ikisi kentlerde yaşayacak ve en hızlı kentleşme ise düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşecektir. Bu nedenle şehir planlamanın kentsel tasarım boyutuyla birlikte nitelikli hale getirilmesi şehirler için zorunlu hale gelmiştir.

Modern bir şehir ancak doğal varlıklarını tanıyarak, verimli su, enerji ve ulaşım altyapısını geliştirerek, sakinlerini iklim değişikliğinin mevcut ve gelecekteki etkilerinden koruyarak, ekonomik ve teknolojik gelişmelere uyum sağlama kapasitesini geliştirerek gerçekten başarılı olabilir.
Günümüzde şehirlerin doğal, yapısal, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğini koruması için ayrıca rekabetçi olması gerekmektedir. Bir şehir nitelikli şehir planlaması ile yatırımcılara güvenlik, yeni çağın getirdiği iş fırsatları, altyapı ve verimlilik sunduğu, temel olaraks yaşam kalitesi yüksek şehirler oluşturabildiği sürece rekabet avantajını sürdürecektir.
Yaşanabilir şehir planları ve tasarımı sosyal boyutuyla kentlerdeki yaşam kalitesini arttırmaya yönelik çevre, yönetişim, ekonomi ve ulaşıma dair yapılan şehir planlama politikalarıdır.
Atlas Plan’ın Yaşanabilir Şehircilik Yaklaşımı
Atlas Plan Şehir Planlama ve Tasarımında Şehir Plancısı Tuğçe Altınkilit, akıllı kentleşme konseptini yeniden yorumlayarak; Sürdürülebilirlik, Bütüncüllük, Analize Dayalı Olma, Kamu Yararı, Katılımcılık, Kapsayıcılık ve Yerellik temel prensiplerini gözetmektedir.

Şehir planlama disiplininde en önemli değerlerden biri tartışmasız doğal ve tarihi kaynakların korunarak gelecek nesillere aktarılmasıdır. Hızla artan nüfusla birlikte yapılı ve yapısız çevrenin sürdürülebilir yönetimi, kentteki ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik ile birlikte değerlendirilerek şehir planlarına yansıtılmalıdır.
Kentin tüm alt bölgeleri ancak bir bütün olarak uyumlu ve sağlıklı işlediği sürece yaşanabilir bir şehirden söz edilebilir. Akıllı şehir uygulamaları ve politikaları gibi kentte yapılan tüm planlar birbiriyle koordineli, 1/100.000 ölçekli bölgesel planlardan, 1/25.000 master planlara ve 1/1000 uygulama imar planlarına kadar planlama ile ölçek olarak ilişkilendirilip planlama kapsamına dahil edilmelidir. Bölge ve imar planı yapım süreçlerinde akıllı şehir stratejileri de ilgili paydaşlar ve teknoloji firmaları ile birlikte geliştirilerek plan kararlarına eklenmelidir.
Çevre sorunları iyi analiz edilerek gerçekçi, gerekli ve en verimli akıllı çözümler geliştirilmelidir. Ulaşım projeleri şehir planlamada kullanılan kullanıcı profili, yoğunluğu, saatleri, ulaşım modeli tasarımı gibi çok yönlü ulaşım analizleri de kullanılarak üretilmelidir. Esnek piyasa koşulları, markalaşma ve global rekabet edilebilirlik için hem yerel hem global düzeyde bütüncül analizler yapılarak projeler geliştirilmelidir.
Çevrenin korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması için yeni teknolojilerden yararlanılarak oluşturulan tüm projelerde kamu yararı iyi tespit edilmeli, gerçek ihtiyaca yönelik projeler üretilmelidir.
Şehir planlaması ve tasarımında son kullanıcı olan kentlinin proje tasarım ve üretim aşamalarında katılımı sağlanmalı ve yaşayan labarotuvar gibi yeni katılım metotları geliştirilerek planlama süreçlerinde kentlinin katılımı teşvik edilmelidir.
Kentsel tasarım, planlama ve mimari projeler, akıllı çevre teknolojileri ile uyumlandırılırken yerel kimliğin korunmasına ve özgün mekanlar oluşturulmasına özen gösterilmelidir. Yerel potansiyeller tespit edilerek oluşturulan projeler teşvik edilmelidir.
Erişilebilir uygun fiyatlı konut üretimini teşvik eden şehir planlama politikaları geliştirilmelidir. Şehirlerin sürdürülebilir gelişimi için çocuk, yaşlı, engelli gibi toplumun savunmasız kesimlerinin de yaşanabilir çevrelere sahip olabileceği şehir planlama ilkeleri benimsenmelidir.
